Ha éppen programot szervezel a csapatodnak, akkor a legjobb, ha első kérdésként azt teszed fel, hogy csapatépítés legyen vagy tréning. Mert a kettő közel sem ugyanaz. Habár mindkettő kiváló eszköz a személyek fejlesztésére és a csapatod hatékonyságának növelésére.

Dióhéjban a csapatépítés olyan leginkább szórakoztató tevékenységeket jelent, amelyek erősítik a csapat együttműködését és összetartását, míg a tréning inkább a szakmai vagy személyes képességek fejlesztését célozza meg. Úgy gondoljuk, hogy egy rendezvény szervezése előtt fontos tisztázni a két fogalom között különbségeket, mert így lehet hatékonyan kiválasztani a célok eléréséhez és a csapat fejlődéséhez legmegfelelőbb módszert.

Mi a tréning?

Már ebből a néhány sorból is kiderül, hogy a tréning nem a szabadidős élményszerzésekre fókuszál, sokkal inkább készség fejlesztést, tanulást, tovább képzést, hatékonyság növelést és probléma megoldást jelent. A személyre szabott vagy csoportos tréningek úgy igazodnak a cég igényeihez és céljaihoz, hogy közben a résztvevők megtanulják észrevenni a nehézségeket, kimondani a feszültséget okozó problémákat és kezelni a kialakult nézeteltéréseket.

Mi a csapatépítés?

A csapatépítés ettől sokkal szórakoztatóbb, kockázatmentes esemény, de a játékossága ellenére nem kevésbé fontos, mint egy tréning. Mert a legfőbb célja, hogy a problémás csapatok jól összekovácsolódjanak és a csapatjátékok közben megtanulják, hogy hogyan tudnak majd a jövőben együttműködni és egymást támogatni. A játékos, élményalapú és gyakorlati feladatokat felsorakoztató csapatépítések során nem kerülnek elő a frusztrációt okozó és megoldást kívánó problémás helyzetek. Hanem ha már a csapattagok jobban megismerik egymást és kialakul közöttük a jobb kommunikáció, akkor ezzel az új csapatszellemmel a későbbi intézkedések során könnyebb lesz kezelni a vállalton belüli problémákat vagy konfliktusokat.

Úgy gondoljuk, hogy ez a néhány sor jól összefoglalja, hogy mikor jó választás a csapatépítés. Mi a Jade Beachen a területünk páratlan adottságai miatt elsősorban az outdoor csapatépítés nyújtotta élményszerzést biztosítjuk, amelyeken a részvevők átélhetik az együttlét örömét, a természet és a közösség nyújtotta jó energiákat, a csoportdinamika fejlődését és egymás megismerését.  

Bízunk benne, hogy sikerült letisztázni a csapatépítés és a tréning fogalmak közötti eltérést és közben sikerült felkeltenünk az érdeklődést is. Örömmel várunk minden megkeresést!